Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Δ.Ε.5 Δραστηριότητες εμπέδωσης από την Τράπεζα θεμάτων


Δ.Ε.5 Η Βασιλεία του Θεού : όραμα αλλιώτικης ζωής ή ουτοπία;

 
ΘΕΜΑ Α2                      



α) Ο όρος «Βασιλεία του Θεού» έχει σχέση με θεϊκή εξουσία ή σημαίνει τον καινούργιο κόσμο του Θεού; Ποιος ενσαρκώνει και φανερώνει τη νέα αυτή πραγματικότητα στον κόσμο και με ποιον τρόπο;
 
α) Γιατί οι Άγιοι είναι πολύτιμα παραδείγματα στον αγώνα για την καταπολέμηση του κακού και την επικράτηση της Βασιλείας του Θεού;

α) Να δώσετε με δικά σας λόγια ένα σύντομο θεολογικό ορισμό της«Βασιλείας του Θεού».
 
α) Στους «Μακαρισμούς» του Χριστού επαινούνται όσοι «πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη». Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την εποχή μας, να εξηγήσετε σε ποιους αναφέρεται κατά τη γνώμη σας αυτή η φράση.
 
α) Οι όροι «Βασιλεία των ουρανών» και «Βασιλεία του Θεού» είναι διαφορετικοί ή συνώνυμοι; Δικαιολογήστε την απάντησή σας.
β) Ποια στοιχεία για τη Βασιλεία του Θεού δίνει ο Χριστός με τις παραβολές: της «ζύμης»,του «καλού Σαμαρείτη», του «Ασώτου υιού»;
 β) Από τους «Μακαρισμούς» να περιγράψετε τρεις τύπους ανθρώπων, που είναι δυνατό να γίνουν μέλη της Βασιλείας του Θεού.

β) Να εξηγήσετε με δικά σας λόγια το νόημα της φράσης «μακάριοι οι ειρηνοποιοί». Κατά τη γνώμη σας, σε ποιους απευθύνεται αυτή η φράση;

β) Ποιο είναι το περιερχόμενο της αγάπης προς τον συνάνθρωπο στον καινούργιο κόσμο
«Βασιλείας του Θεού» και τι είδους σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δημιουργεί; Δώστε δύο παραδείγματα

β) Σύμφωνα με τους Μακαρισμούς του Χριστού «οι πραείς» ανήκουν μεταξύ άλλων σε αυτούς που μπορούν να γίνουν μέλη της Βασιλείας του Θεού. Ποιο είναι το περιεχόμενο του όρου και με ποιον άλλο τύπο ανθρώπου-μέλους της Βασιλείας σχετίζεται;

β) Πώς κρίνεις την άποψη πολλών ότι ο όρος «Βασιλεία του Θεού» δηλώνει μια κατάσταση ζωής έξω από αυτόν τον κόσμο; Αιτιολόγησε την απάντησή σου.
 

β) Κατά τη γνώμη σας, η «Βασιλεία του θεού», όπως ορίζεται από τη διδασκαλία της Εκκλησίας, έχει εγκόσμια και ιστορικά χαρακτηριστικά ή αναφέρεται σε μια υπερκόσμια- εξωκόσμια διάσταση; Να δικαιολογήσετε με συντομία την απάντησή σας.

ΘΕΜΑ Β2

«Την πόρτα ανοίγω το βράδυ, | τη λάμπα κρατώ ψηλά, | να δούνε της γης οι θλιμμένοι, | να ’ρθούνε, να βρουν συντροφιά. | Να βρούνε στρωμένο τραπέζι, | σταμνί για να πιει ο καημός | κι ανάμεσά μας θα στέκει | ο πόνος, του κόσμου αδερφός. | Να βρούνε γωνιά ν’ακουμπήσουν, | σκαμνί για να κάτσει ο τυφλός | κι εκεί καθώς θα μιλάμε | θα ’ρθει συντροφιά κι ο Χριστός» (Τάκης Λειβαδίτης)
Ποια στοιχεία της χριστιανικής διδασκαλίας για τον Χριστό και τη Βασιλεία του αναδεικνύει ο συγγραφέας στο παραπάνω ποίημα; Να αναπτύξετε την άποψή σας.

 Στην Κυριακή Προσευχή οι χριστιανοί προσεύχονται «ελθέτω η βασιλεία σου», δηλαδή να έλθει η Βασιλεία του Θεού στον κόσμο.
Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το νόημα αυτού του αιτήματος στην εποχή μας;

«Ας δούμε ποια από τις αρετές μας μένει σε μας και ποια περνάει στους άλλους. Το να νηστεύεις, να κοιμάσαι στο χώμα, να καλλιεργείς την αγνότητα της ψυχής και του σώματος, να έχεις σωφροσύνη, αυτά ωφελούν εκείνους που τα κάνουν. Εκείνα όμως που από εμάς περνάνε στον πλησίον είναι η ελεημοσύνη, η διδασκαλία, η αγάπη. Και εδώ άκουσε τον Παύλο που λέει: “Κι αν ακόμα μοιράσω στους φτωχούς όλα μου τα υπάρχοντα, κι αν παραδώσω στη φωτιά το σώμα μου για να καεί, αλλά δεν έχω αγάπη, σε τίποτα δε μ’ωφελεί”» (Ιωάννης Χρυσόστομος)
Με αφετηρία το κείμενο να αναπτύξετε τη σημασία που έχει η αγάπη για τον συνάνθρωπο για τη Βασιλεία του Θεού.

 «(Οι χριστιανοί) ζουν στη δική τους ο καθένας πατρίδα αλλά ως πάροικοι. Μετέχουν σε όλα τα κοινά ως πολίτες και υπομένουν τα πάντα, όμως σαν να ήσαν ξένοι. Η ξενιτειά είναι πατρίδα τους και η πατρίδα τους ξενιτειά. Παντρεύονται όπως όλοι και γεννούν παιδιά αλλά δεν τα σκοτώνουν. Γήινοι άνθρωποι είναι αλλά δεν ζουν με ζωώδη τρόπο. Διαβιούν στην γη αλλά έχουν το πολίτευμα στον ουρανό. Υπακούουν στους κρατικούς νόμους αλλά με τον τρόπο ζωής τους ξεπερνούν τους νόμους. Αγαπούν τους πάντες έστω κι αν διώκονται από όλους…» (Επιστολή προς Διόγνητον)
Με αφετηρία το παραπάνω κείμενο (2ος αιώνας μ.Χ.) που δίνει έμφαση στον διαφορετικό τρόπο ζωής των χριστιανών, να σχολιάσετε τον τίτλο της διδακτικής ενότητας «Η Βασιλεία των Ουρανών: όραμα αλλιώτικης ζωής ή ουτοπία;»

 
«(Στη Βασιλεία του Θεού) …δεν θα ερωτηθώ για τους ασκητικούς μου αγώνες, τη νηστεία και τις μετάνοιές μου. Θα ερωτηθώ όμως αν έθρεψα τους πεινασμένους, αν επισκέφτηκα τους φυλακισμένους και τους αρρώστους, αν φιλοξένησα τον άγνωστο. Μ’ άλλα λόγια, πώς σχετίζομαι με τους συνανθρώπους μου. Μοιράστηκα όσα έχω; Ήμουν απλώς ένα άτομο στραμμένο στον εαυτό του; Ή ήμουν ένα αυθεντικό πρόσωπο, που έζησα σε κοινωνία με τους άλλους;» (Επίσκοπος Κάλλιστος Ware).
Γιατί το όραμα της Βασιλείας του Θεού, που ξεκινάει από την παρούσα ζωή, ανατρέπει και αμφισβητεί, καθώς επίσης φωτίζει, απελευθερώνει και κινητοποιεί τους ανθρώπους που το επιθυμούν;

 
«Την Κόλαση δεν μας την φτιάχνει ο Θεός. Την Κόλαση την φτιάχνουμε εμείς για τον εαυτό μας. Όταν εγώ στρέφομαι προς τον εαυτούλη μου, νοιάζομαι μόνο για την καλοπέρασή μου, να εξασφαλίσω ανέσεις, ακόμα και να σώσω την ψυχή μου, αδιαφορώντας για τον άλλον. Δηλαδή, να καίγεται ο κόσμος και να σκέπτομαι μόνο πώς θα σωθώ εγώ. Όμως ο Χριστιανός πηγαίνει στον Παράδεισο θυσιάζοντας τον Παράδεισο για τον άλλον. Γιατί ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να είναι σε κοινωνία με τον άλλον. Ο Παύλος λέει ότι“ευχαρίστως πηγαίνω στην κόλαση για να σωθούν οι Εβραίοι αδελφοί μου”. Η Κόλαση που κάνει λόγο ο Ιησούς Χριστός και που ο άνθρωπος δημιουργεί για τον εαυτό του είναι η αυτο-απασχόληση και ο εγωκεντρισμός» (π. Φιλόθεος Φάρος)
Να αναφερθείτε στα πρότυπα των ανθρώπων της Βασιλείας του Θεού με βάση το παραπάνω κείμενο.

 
«Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Χριστιανός είναι ο αιώνιος επαναστάτης, ένας ανικανοποίητος από κάθε καθεστώς ζωής. Κι αυτό γιατί ζητεί τη Βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη Του, γιατί επιθυμεί την πιο ριζική μεταμόρφωση του ανθρώπου, της κοινωνίας και του κόσμου. Αν ξεχωρίζει από τους εξωτερικούς επαναστάτες δεν είναι για έναν μικρότερο ριζοσπαστισμό των ιδεών του, μα για την απαίτηση μιας αρμονικής σχέσης ανάμεσα στους σκοπούς και τα μέσα, δηλαδή την άρνηση του μίσους και της βίας σαν μέσων που μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματοποίηση μιας τέλειας ζωής» (Νικολάι
Μπερντιάεφ)
Ποια είναι η σημασία της Βασιλείας του Θεού για τον Χριστιανό; Να αιτιολογήσετε την άποψή σας στηριζόμενοι στο παραπάνω κείμενο.

 
Χανόγλου Δέσποινα ΠΕ01
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...