Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ε Υ Θ Α Ν Α Σ Ι Α_ ή _ΦΟΝΟΣ ;

     Ε Υ Θ Α Ν Α Σ Ι Α_ ή _ΦΟΝΟΣ ;

      Ευθανασία σημαίνει ότι βοηθάμε έναν άνθρωπο να θέσει τέρμα στη ζωή του όταν πάσχει από ανίατη ασθένεια και δεν θα ζήσει για πολύ ακόμη, υποφέρει συνέχεια και ο ίδιος μας το ζητάει από μόνος του!

( Σκέψεις που διατυπώθηκαν μέσα από μια ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή )


ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

  • Μπορεί κάποιος που σήμερα θέλει να θέσει τέλος στη ζωή του, να το μετανιώσει αύριο. Θα είναι όμως αργά όταν εσυ τον βοηθήσεις να αυτοκτονήσει!
  • Πολλοί άνθρωποι θέλουν να αυτοκτονήσουν υπό το κράτος μιας σοβαρής ψυχολογικής επιβάρυνσης (έστω και αν πάσχουν από ανίατη οδυνηρή ασθένεια!). Οταν αυτή εκλείψει, τότε παύει και η επιθυμία της αυτοκτονίας που είναι μη αναστράψιμη κατάσταση. (Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις και νέων σαν ψυχοθεραπευτής)
  • Ηδη έχουμε προβλήματα χρηματισμού και δεοντολογίας μέσα στον ιατρικό κόσμο. Πώς θα δεί κανείς το γιατρό του από τον οποίο περιμένει σωτηρία, όταν ξέρει ότι αυτός έγινε αιτία να πεθάνουν κάποιοι άνθρωποι γρηγορότερα με τη δική του βοήθεια;... (Καταπάτηση και αυτού του όρκου του Ιπποκράτη!)
  • Επειτα λένε ότι ευθανασία επιτρέπεται μόνο όταν το άτομο είναι καταφανώς δυστυχισμένο... Αποκλείεται λοιπόν ένας δυστυχισμένος σήμερα να γίνει αύριο ευτυχισμένος, έτσι απλά υιοθετώντας μια άλλη φιλοσοφία ζωής; (η υποκρισία της σύγχρονης κοινωνίας που αντί να βοηθάει για την επίλυση του προβλήματος, κλείνει τα μάτια της...)

ΙΑΤΡΙΚΗ - ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ

  • Ο γιατρός έδωσε όρκο ενώπιο Θεού και ανθρώπων να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και ζωή του ανθρώπου και όχι να βλάπτει και να αφαιρεί ζωές, όπως τονίζει και ο όρκος του Ιπποκράτη.
  • Από τη στιγμή που θεσμικά ή νομοθετικά ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου με το να γίνονται κάποιοι με δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω σε κάποιους άλλους αδύναμους εκ φύσεως, μπορεί να έχουμε απρόβλεπτες συνέπειες. Ποιος θα μπορεί να ελέγξει τι γίνεται; Παράδειγμα να έχουμε φόνους με κριτήρια ρατσιστικά και προσωπικά κάθε φορά, έστω με γνώμονα να απαλλάξουμε κάποια άτομα από την υποτιθέμενη δυστυχία τους και την κοινωνία από το να τα υποφέρει!!! (κάτι εντελώς υποκειμενικό) Κάποιοι σκέφτηκαν τα άτομα με σοβαρή νοητική υστέρηση (βλ. ταινία: “το στίγμα της ευθανασίας”) ή γεροντική άνοια, αύριο (ποιός ξέρει) τα σπαστικά ή τα κωφάλαλα ή "Θεός φυλάξοι" ποιά άλλα...
  • Ειδικά σήμερα που η επιστημη προχωρεί με καλπάζοντες ρυθμούς και καθημερινά έχουμε νέες θεραπείες (ακόμη και καρκίνους!) δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για ανίατες αρρώστιες. Επειτα είναι γνωστό ότι όχι σπάνια γίνεται και το θαύμα και περιπτώσεις "ξεγραμμένες" για την ιατρική επιβιώνουν και θεραπεύονται ανεξήγητα. (περίπτωση ανθρώπου φυτού που μετά από 8 χρόνια παρεντερική σίτιση στην Αμερική επανήλθε στη φυσιολογική ζωή)

ΗΘΙΚΗ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

  • Η ζωή είναι απόλυτο αγαθό και δεν μπορεί να δοθεί αντάλλαγμα σε ο,τιδήποτε. Ούτε μπορεί να επιδικάσει κανείς μια ζωή αντάλλαγμα για μια άλλη. (Ορθόδοξη άποψη)
  • Ευθανασία σημαίνει ανθρωποκτονία είτε αυτοκτονία και είναι απορριπτέες από την εκκλησία. Μάλιστα δεν κάνει κηδεία στον αυτόχειρα (εκτός ψυχοπάθειας) .
  • Δεν μπορεί κανείς να δώσει μια ζωή και το προνόμιο αυτό ανήκει στο Θεό. Οποιος καταστρέφει το σώμα του που είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, θα τον τιμωρήσει ο Θεός, λέει ο απ. Παύλος.
  • Εκτός των άλλων δείχνει απιστία αφού βάζουμε οι ίδιοι ένα τέλος χωρίς να περιμένουμε την απόφαση του Θεού που είναι δίκαιος και φιλεύσπλαγχνος και ό,τι επιτρέπει είναι σίγουρα για το καλό μας. Εκτός αυτού μπορεί κάποια στιγμή να κάνει το θαύμα του και να γίνει καλά ένας που ήταν επιστημονικά "ξεγραμμένος", πράγμα που γίνεται καθημερινά.
πηγή  http://users.otenet.gr/~styliant/euthanasia.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...