Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Πως γνωρίζουμε ότι υπάρχει Θεός;


Πως γνωρίζουμε ότι υπάρχει Θεός;


Αυτή η ερώτηση έφτασε σε εμάς μέσω SMS από κάποιο άγνωστο φίλο ή φίλη. Ταυτόχρονα, είναι μία καίρια ερώτηση που απασχολεί πλήθος ανθρώπων που έχουν αρχίσει να αναζητούν τα πραγματικά σημαντικά σε αυτή τη ζωή, που έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από το συρμό που θέλει να τους καθοδηγήσει η σύγχρονη ζωή και το life-style.

Αν προσπαθήσεις να αναζητήσεις μία λογική απόδειξη, μία μαθηματική συνεπαγωγή για να αποδείξεις την ύπαρξη του Θεού θα αποτύχεις. Μην νομίσεις ότι αυτό που λέω είναι μία υπεκφυγή γιατί δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σου. Είναι η αλήθεια, καθώς ο Θεός είναι τόσο Άγιος, τόσο μεγάλος, τόσο συγκλονιστικά απλός, απείρως διαφορετικός από κάθε τι που υπάρχει στη φύση και από κάθε λέξη που ο άνθρωπος έχει επινοήσει. Αν δεν έχεις δει ποτέ στη ζωή σου μία τίγρη και σου πουν ότι μοιάζει με μία κοκκινωπή κεραμιδόγατα, θα καταλάβεις χοντρικά πως είναι μία τίγρης. Για το Θεό, όμως, δεν ισχύει αυτό. Τίποτε δεν μπορεί να περιγράψει και να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού γιατί ο Θεός είναι, όπως λέμε, «απερινόητος», ακατάληπτος. Ακόμη και αυτή η λέξη «Θεός» που χρησιμοποιούμε είναι λίγη γι’Αυτόν.

Αν και την ουσία του Θεού είναι αδύνατον να την κατανοήσουμε, μπορούμε να κατανοήσουμε τις Ενέργειές Του. Μπορούμε να κατανοήσουμε τη Δημιουργία Του, την Πρόνοιά Του, την Αγάπη Του... Αν έχεις καλή διάθεση για διάλογο, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε και πολλές έμμεσες αποδείξεις της ύπαρξής Του: Τους ανθρώπους (απλοί άνθρωποι, σαν κι εμάς) που έφτασαν στη Θέωση και είδαν το Θεό κατά τη δύναμή τους. Αν ανατρέξεις στα συγγράματά τους, μέσα στους διάφορους αιώνες, άνθρωποι που ποτέ δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους, σε εποχές που η πληροφόρηση και τα βιβλία ήταν πολυτέλεια –δεν υπήρχαν και SMS τότε – περιγράφουν τη θέα του Θεού με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να βρει τις ακριβείς λέξεις, τα νοήματα που θα περιγράψουν το Θεό. Κατά δύναμη, όμως, εκφράζουν τη Θεωρία (=θέα του Θεού) τους και τα συναισθήματα που τους δημιουργεί. Άρα, όλοι αυτοί οι άνθρωποι ή είναι με κάποια μοναδική ικανότητα συνεννοημένοι σε μία παγκόσμια συνομωσία που θέλει να παραπλανήσει ανθρώπους και να τους κάνει Χριστιανούς ή πραγματικά όλοι έχουν συναντήσει και έχουν βιώσει την ύπαρξη του αληθινού Θεού. Διαλέγεις τι σου φαίνεται πιο λογικό. Εμένα, πάντως, μου φαίνεται το δεύτερο.

Μπορείς, επίσης, να εξετάσεις τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχοντας το Θεό μέσα στην καρδιά και το νου τους, αψήφισαν τα πάντα και έπεσαν σε στόματα λεόντων, σε φωτιές, σε κρεμάλες και σε σπαθιά, που υπέμειναν τα πάντα και έδωσαν τη ζωή τους. Γιατί είχαν τόσο ζωντανή την εικόνα του Θεού στα μάτια τους, είχαν τόση βεβαιότητα για την ύπαρξή Του (ύπαρξη που οι ίδιοι είχαν βιώσει και διαπιστώσει), που κανένας δεν μπορούσε να τους αναγκάσει να πουν ότι δεν υπάρχει Θεός.

Παρασύρομαι, όμως, σε προσπάθειες για λογικές αποδείξεις και αυτές περισσεύουν, είναι ατελείς, ποτέ δεν θα εκφράσουν την αλήθεια σε όλες της τις διαστάσεις. Αν θέλεις να δεις το Θεό, κοίταξε το πρόσωπο του Χριστού στην εικόνα που έχεις στο σπίτι σου. Γιατί αυτός ο Θεός που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε έγινε άνθρωπος για να μπορούμε να τον δούμε. Άνοιξε την καρδιά σου, ζήτησε με όλη σου τη δύναμη και είναι βέβαιο ότι ο Θεός δεν θα σε αφήσει στην απορία. Σου εύχομαι μάλιστα κάποτε να φτάσεις μέχρι και στη Θεωρία, αν Εκείνος το θέλει και χωρίς να είναι ο αυτοσκοπός σου, και να βρεθείς μπροστά στο ιερό αδιέδοξο, στην ιερά απορία, στην αδυναμία να εκφράσεις σε εμάς τους υπολοίπους τι είδες και τι βίωσες, όπως οι Πατέρες και οι Άγιοι, σε μία εντυπωσιακή συνέχεια διαμέσου των αιώνων. Γιατί ο Θεός μας είναι για όλους και για καθένα ξεχωριστά!


π.Αναστάσιος Μπαστούνης

Πηγή: orthmad.gr

Προσκυνητής: Πιστεύω με τον τρόπο μου!

Προσκυνητής: Πιστεύω με τον τρόπο μου!: Ὅλες οἱ στατιστικὲς καὶ οἱ ἔρευνες, ποὺ γίνονται κατὰ καιρούς, φίλοι, τὸ λένε καθαρὰ καὶ ξάστερα, πώς οἱ νέοι στὸ σύνολό τους (πάνω ἀπ...

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Να λυπόμαστε όταν κάνουμε κάτι κακό και όχι όταν παθαίνουμε...

Τη λύπη την έβαλε μέσα μας ο Θεός. Όχι, όμως, για να τη μεταχειριζόμαστε άσκοπα ή και βλαπτικά, σε ακατάλληλο χρόνο και σε αντίθετες συνθήκες στη φύση μας περιστάσεις, κλονίζοντας έτσι την υγεία της ψυχής και του σώματος, αλλά για ν' αποκομίζουμε απ' αυτήν όσο γίνεται μεγαλύτερο πνευματικό κέρδος.

Γι' αυτό, δεν πρέπει να λυπόμαστε όταν παθαίνουμε κάτι κακό, μα όταν κάνουμε κάτι κακό. Εμείς, ωστόσο, έχουμε αντιστρέψει τα πράγματα. Έτσι, και αμέτρητα κακά να διαπράξουμε, ούτε λυπόμαστε ούτε ντρεπόμαστε. Αν, όμως, πάθουμε και το παραμικρό κακό από κάποιον, τότε τα χάνουμε, βαριοθυμούμε, γινόμαστε συντρίμμια και δεν συλλογιζόμαστε πως οι θλίψεις και οι πειρασμοί φανερώνουν τη φροντίδα του Θεού για μας περισσότερο από τα ευχάριστα περιστατικά.

Αλλά γιατί αναφέρω τις θλίψεις αυτής της ζωής; Μήπως και η απειλή του αιωνίου κολασμού δεν αποτελεί τη φιλανθρωπία του Θεού καλύτερα από την υπόσχεσή Του για την ουράνια βασιλεία;

Γιατί, αν δεν υπήρχε η απειλή του αιωνίου κολασμού, λίγοι θα ήταν εκείνοι που θα κέρδιζαν τη σωτηρία. Δεν είναι, βλέπεις, αρκετή για μας, τους ράθυμους, η υπόσχεση των ουράνιων αγαθών. Ο φόβος της κολάσεως πιο πολύ μας παρακινεί στην αρετή.

Γι' αυτό, λοιπόν, υπάρχουν η λύπη και η αθυμία, όχι για να μας κυριεύουν όταν πεθαίνει ένα αγαπημένο μας πρόσωπο ή όταν χάνουμε χρήματα ή όταν δοκιμάζουμε κάποια αποτυχία, αλλά για να μας βοηθούν στον πνευματικό μας αγώνα. Ας λυπόμαστε όχι για τη θλίψη ή τη βλάβη που μας προξενεί κάποιος, αλλά για τις αμαρτίες μας, με τις οποίες λυπούμε το Θεό. Γιατί οι αμαρτίες διώχνουν μακριά μας το Θεό, ενώ οι θλίψεις, που δοκιμάζουμε από άλλους ανθρώπους, Τον κάνουν να μένει κοντά μας ως προστάτης.


Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
pentapostagma.gr
ΠΗΓΉ http://xristianos.gr/

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ: Aιγαίου Αγιότητα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ: Aιγαίου Αγιότητα: Αιγαίου Αγιότητα Σε μελωδίες κυμάτων διασπώνται ιερές απεικονίσεις νοσταλγίας Σε σπονδυλωτές ακτές εκπέμπονται αειθαλείς διηγήσεις γαλήνη...

Je veux - ZAZ (greek subs)


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Pet Shop - Ελληνική ταινία μικρού μήκους / Greek short film


Προσευχή - Στήριξέ με, Κύριε!






Κύριε Ιησού Χριστέ, Θεέ μου, δός μου τη σημερινή μέρα αγαθή, αναμάρτητη και καθαρή.
Κύριε, μή μ΄εγκαταλείπεις. Μή φεύγεις μακρυά μου. Άπλωσε το χέρι Σου και βοήθησέ με.
Κύριε, στήριξέ με και φύτεψε στην καρδιά μου την αγάπη και το μεγάλο σεβασμό για Σένα.
Κύριε, δίδαξέ με να ζω κατά το Άγιο θέλημά Σου.
Κάμε, Κύριε, να συναισθάνομαι τις αμαρτίες μου και να λυπάμαι γι΄αυτές. Ελευθέρωσέ με από κάθε ψυχικό και σωματικό πειρασμό. Διώξε απ΄το νου μου κάθε βρώμικο, αισχρό και ανυπότακτο λογισμό.
Κύριε, βοήθησέ με να βγάλω από μέσα μου την αμέλεια, την λύπη, την λησμοσύνη, την αναισθησία, την πώρωση.
Κύριε, που είσαι σπλαγχνικός, ελέησέ με και συγχώρησε όλες τις ανομίες μου. Και κάμε να ζω με ησυχία, με μετάνοια, με εξομολόγηση και με πίστη καθαρή. Αμήν.




Παϊσιος ο Μέγας
Από το «Αγιοπατερικό Προσευχητάριο»
Επιλογή προσευχής - xristianos.gr


Γιατί πρέπει να λες «Ευχαριστώ»...

.



Αν έχεις τρόφιμα στο ψυγείο σου, ρούχα στην πλάτη σου, μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι σου κι ένα μέρος για να κοιμηθείς, είσαι ο πλουσιότερος από το 75% αυτού του κόσμου.
Αν ξύπνησες σήμερα το πρωί με περισσότερη υγεία από όση αρρώστια, είσαι πιο ευλογημένος από όσους δεν θα επιζήσουν καν ως την αυριανή μέρα.
Αν ποτέ δεν βίωσες την εμπειρία του φόβου του πολέμου, της μοναξιάς της φυλακής, της αγωνίας του βασανισμού και της σουβλιάς της πείνας, είσαι μπροστά από 700 εκατομμύρια ανθρώπους αυτής της γης.
Αν μπορείς να προσευχηθείς σ’ έναν ναό, χωρίς τον φόβο της επίθεσης, της σύλληψης ή της εκτέλεσης, θα σε ζηλεύουν σίγουρα περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.
Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι σου ψηλά και να χαμογελάς, δεν είσαι ο κανόνας, είσαι η εξαίρεση για όλους όσους ζουν μέσα στην αμφιβολία και στην απόγνωση...



Αναδημοσιευση xristianosgr

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!


1. 16 μέρες μετά τον τυφώνα….«Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του», αναφέρεται ως επεξήγηση του όρου σε ελληνικό λεξικό. Στη σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ευτυχία την υλική ευμάρεια, τα υλικά αγαθά, τα κοινωνικά αξιώματα, τη δόξα, στοιχεία που όταν χαθούν, χάνεται και η ευτυχία μαζί τους. Γιατί δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας! Και η πραγματική ευτυχία είναι αυτή που θα δείτε στις 15 ακόλουθες ευτυχισμένες στιγμές…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
2. 101χρονος που γεννήθηκε πριν την ανακάλυψη των αεροπλάνων αμέσως μετά την πρώτη του πτήση…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
3. Παραολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνου 2012 – Αργυρό μετάλλιο σε αγώνες γυμναστικής…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
4. Ετοιμάζεται να δει τον αξιωματικό πατέρα του για πρώτη φορά…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
5. Ένα κωφό δίχρονο αγοράκι ακούει τη φωνή της μητέρας του για πρώτη φορά…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
6. Επανένωση της οικογένειας μετά το τσουνάμι…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
7. Η αγαπημένη ομάδα πέτυχε γκολ…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
8. Νιόπαντροι 91 και 92 ετών…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
9. Η Chendra, ένας ασιατικός ελέφαντας, συναντά τον Gus, μια φώκια, για πρώτη φορά…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
10. Μεγάλος λάτρης των μήλων…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
11. Ευτυχισμένοι μαζί…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
12. Ο μεγαλύτερός του θαυμαστής…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
13. Ευτυχισμένος άντρας, ευτυχισμένο πρόβατο σώθηκαν από την πλημμύρα στο Πακιστάν…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
14. Μαμά για πρώτη φορά…
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!
15. Και αυτή… μαμά για πρώτη φορά!
perierga.gr - Η πραγματική ευτυχία σε 15 φωτογραφίες!

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Η ψηλότερη ξύλινη Εκκλησία στο κόσμο


Η ψηλότερη ξύλινη Εκκλησία στο κόσμο (ΦΩΤΟ)

orenga
Η Ρωσική Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη λίμνη Ονέγκα, είναι σύμφωνα με βρετανικό ταμπλόιντ, η πιο μεγάλη και ομορφότερη ξύλινη κατασκευή στο κόσμο.
Να αναφερθεί ότι ο ξύλινος ναός της Μεταμορφώσεως είναι χτισμένος εξ' ολοκλήρου από ξύλο, έχει 37 μέτρα ύψος και 22 τρούλους.
Κληρικός της Ρωσικής Εκκλησίας μιλώντας στην Romfea.gr, ανέφερε ότι στη Ρωσία υπάρχει ένας θρύλος, που αναφέρει ότι ο ναός χτίστηκε χωρίς κάνενα καρφί παρά μόνο με τσεκούρι το οποίο μετά έριξαν στη λίμνη.

Επίσης μας ενημέρωσε ότι τα ονόματα των ιδρυτών του ναού είναι άγνωστα, ενώ είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση λόγω ύψους.
Πηγή: Πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων, ROMFEA.GR

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Φώτης Κόντογλου


Μικρασιάτης λογοτέχνης, ζωγράφος και αγιογράφος, από τα επίλεκτα μέλη της γενιάς του '30, που αναζήτησε την ελληνικότητά της μέσα από την επιστροφή στις ρίζες. Μαθητές του υπήρξαν οι διακεκριμένοι ζωγράφοι Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Τσαρούχης και Νίκος Εγγονόπουλος.
Γεννήθηκε στο Αϊβαλί (τις αρχαίες Κυδωνίες) στις 8 Νοεμβρίου 1895 και ήταν γιος του Νικολάου Αποστολέλλη και της Δέσποινας Κόντογλου. Νήπιο ακόμη έχασε τον πατέρα του και ανατράφηκε από τη μητέρα του και τον θείο του ιερομόναχο Στέφανο Κόντογλου. Γι' αυτό και όταν μεγάλωσε υιοθέτησε το οικογενειακό επίθετο της μητέρας του. Το συγγραφικό και εικαστικό του τάλαντο άνθισε νωρίς. Όντας μαθητής Γυμνασίου, εξέδιδε το περιοδικό «Μέλισσα» με κείμενα δικά του και των συμμαθητών του, τα οποία εικονογραφούσε ο ίδιος.
Το 1913 άφησε τη γενέθλια πόλη του και μετέβη στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών, παρότι προς στιγμήν σκέφθηκε να γίνει ναυτικός. Το κλίμα στη Σχολή δεν τον σήκωνε, αφού μεταξύ των καθηγητών του κυριαρχούσε το ακαδημαϊκό στυλ του Μονάχου, ενώ ο ίδιος ήταν φορέας άλλης αντίληψης, έχοντας γερά μέσα του ριζωμένο τον μικρασιατικό λαϊκό πολιτισμό. Το 1914 εγκατέλειψε τη Σχολή και έφυγε για την Ευρώπη. Μετά από μικρά παραμονή στη Μαδρίτη, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.
Γρήγορα έγινε γνωστός στους εικαστικούς κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας, όταν τον πρόσεξε ο διάσημος γλύπτης Ογκίστ Ροντέν. Το 1916 βραβεύτηκε για την εικονογράφηση του βιβλίου του Κνουτ Χάμσουν «Η πείνα». Στο Παρίσι συνάντησε τον φίλο του και συμφοιτητή του Σπύρο Παπαλουκά, τον μετέπειτα σπουδαίο ζωγράφο. Την εποχή εκείνη έγραψε και το πρώτο του λογοτεχνικό έργο, την ιστορία του φανταστικού κουρσάρου «Πέδρο Καζάς».
Το 1919 επιστρέφει στο Αϊβαλί. Διδάσκει γαλλικά και ιστορία της τέχνης στο τοπικό παρθεναγωγείο. Παράλληλα, ιδρύει τον πνευματικό σύλλογο «Νέοι Άνθρωποι» μαζί με τους Ηλία Βενέζη και Στρατή Δούκα. Το 1921 στρατεύεται και μετέχει στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Μετά την κατάρρευση του μετώπου και την επακολουθήσασα Έξοδο του ελληνικού στοιχείου της Μικράς Ασίας, φθάνει πρόσφυγας στη Λέσβο και στη συνέχεια στην Αθήνα.
Η κυκλοφορία τού «Πέδρο Καζάς» στην Αθήνα τον επιβάλλει αμέσως στους λογοτεχνικούς κύκλους. Το βιβλίο είναι η ιστορία ενός ισπανού κουρσάρου, γραμμένη με ένα ασυνήθιστο δυναμισμό και σε μια γλώσσα γεμάτη νεύρο και παλμό, που αντλούσε άμεσα από τις λαϊκές ρίζες και τα λαϊκά βιβλία παλαιότερης εποχής. Το 1925 παντρεύεται τη συμπατριώτισσά του Μαρία Χατζηκαμπούρη και δύο χρόνια αργότερα γεννιέται η κόρη τους Δέσπω. Τα επόμενα χρόνια θα μοιράσει τον χρόνο του ανάμεσα στον χρωστήρα και τη γραφίδα, ενώ αξιόλογη είναι η θητεία του ως συντηρητή έργων τέχνης.

Το 1932 κτίζει το σπίτι του στην οδό Βιζυηνού 16 (περιοχή Πατησίων), όπου μαζί με τους μαθητές του Τσαρούχη και Εγγονόπουλο ζωγραφίζουν με νωπογραφίες ένα δωμάτιό του. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, θύμα του μαυραγοριτισμού, αναγκάζεται να το πουλήσει για ένα σακί αλεύρι και μετακομίζει με την οικογένειά του σε ένα γκαράζ. Την εποχή αυτή ο Χριστιανισμός τον απορροφά εντελώς και αποφασίζει να τον διακονήσει ολόψυχα ως λογοτέχνης και ζωγράφος.
Ο Κόντογλου εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και προσηλώνεται με φανατισμό σε ό,τι θεωρεί καθαρά ελληνικό, βγαλμένο από την παράδοση του Βυζαντίου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις φορητές του εικόνες χρησιμοποίησε τη μέθοδο της ωογραφίας. Πολλές από αυτές έχουν εκδοθεί από τον «Αστέρα». Αγιογράφησε πολλές εκκλησίες (Καπνικαρέα, Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω, Άγιος Ανδρέας Πατησίων, Ζωοδόχος Πηγή και Αγία Παρασκευή Παιανίας, Ευαγγελισμός Ρόδου, Άγιος Χαράλαμπος Πολυγώνου, Άγιος Γεώργιος Κυψέλης κ.ά).
Φιλοτέχνησε τοπία, σχέδια βιβλίων, περιοδικών, ποιητικών συλλογών, πορτραίτα, ενώ το σημαντικότερο έργο στην κοσμική ζωγραφική είναι οι βυζαντινοπρεπείς νωπογραφίες του στο Δημαρχείο Αθηνών, με θέματα και πρόσωπα από την Ελληνική Ιστορία. Δούλεψε στο Βυζαντινό Μουσείο, το Κοπτικό Μουσείο του Καΐρου και δημιούργησε το Βυζαντινό τμήμα του Μουσείου της Κέρκυρας.
Σημαντική ήταν η συμβολή του στην αποκατάσταση των τοιχογραφιών στον Μυστρά.

Ο Φώτιος Κόντογλου πέθανε στις 13 Ιουλίου 1965 στον «Ευαγγελισμό» από τις επιπλοκές που του είχε προκαλέσει ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες, που άνοιξε νέους δρόμους στην ελληνική ζωγραφική. Το πλούσιο λογοτεχνικό του έργο παρέμεινε εν πολλοίς στρατευμένο στην υπόθεση του Χριστιανισμού, όμως τα πρώιμα έργα του και ιδιαίτερα το μυθιστόρημα «Πέδρο Καζάς» ανήκουν στις σημαντικές στιγμές της λογοτεχνίας μας.


 http://www.sansimera.gr/biographies/274#ixzz2Yw8N4z3K

Άγιον Όρος -φωτογραφίες

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

To Believe



Ενα τραγούδι -προσευχή για όλους εκείνους που χρειάζονται βοήθεια.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ


Με την κατάσταση που φεύγει ο καθένας από την παρούσα ζωή μ' αυτή παρουσιάζεται στην Κρίση.Πλην όμως, πρέπει να γνωρίζουμε,πως αυτοί που έχουν ήδη πεθάνει,απαλλάσσονται από τα ελαφρά και ασήμαντα αμαρτήματα,με τις ικεσίες που κάνουν γι' αυτούς οι ζωντανοί,καθώς και με τις ελεημοσύνες και τις προσφορές της Θείας Λειτουργίας,που κάνουν για χάρη τους,όσοι βρίσκονται ακόμη σε τούτη την ζωή,βοηθώντας βέβαια και οι ίδιοι [οι κεκοιμημένοι] τον εαυτό τους και με τις άλλες, καλές τους πράξεις.Γιατι μόνο τότε,[αν είχαν κάνει δηλαδή και οι ίδιοι καλές πράξεις],μπορούν, ν' αξιωθούν από τον Θεό και την άφεση των ελαφρών πταισμάτων.
ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
 
πηγήhttp://anemonpnoi-magdalini.blogspot.gr/

Δεν θέλω να θλίβεστε - Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

Δεν θέλω να θλίβεστε - Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

«Δεν θέλω να θλίβεστε και να συγχύζεστε για όσα συμβαίνουν αντίθετα στη θέλησή σας, όσο δίκαιη κι αν είναι αυτή.
Μια τέτοια θλίψη μαρτυρεί την ύπαρξη εγωισμού. Προσέχετε τον εγωισμό, που κρύβεται κάτω από τη μορφή του δικαιώματος.
Προσέχετε και την άκαιρη λύπη, δημιουργείται ύστερ’ από έναν δίκαιο έλεγχο. Η υπερβολική... θλίψη για όλα αυτά είναι του πειρασμού».

«Μία είναι η αληθινή θλίψη. Αυτή που δημιουργείται, όταν γνωρίσουμε καλά την άθλια κατάσταση της ψυχής μας. Όλες οι άλλες θλίψεις δεν έχουν καμιά σχέση με τη χάρη του Θεού».


ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

πηγή http://xristianos.gr/

.....θα πιάσω σπίτι στον παράδεισο

Το ακούω τις τελευταίες μέρες στον Δίεση και είναι τόσο όμορφο...
Και σκέφτομαι πώς μπορείς με αυτό το τραγούδι να ξεκινήσεις ή να κλείσεις ένα μάθημα για την αγάπη, τον έρωτα ή τα δύο φύλα...
Όποια άλλη ιδέα έχετε....ευπρόσδεκτη!!!!!




Στίχοι: Πόλυς Κυριάκου *
Μουσική: Σταύρος Σιόλας *
Ενορχήστρωση: Κώστας Παρίσσης *
Βιντεοσύνθεση: Στέλλα Δενδηλιάρη *

Από το ομώνυμο άλμπουμ ( Απρίλης 2013 ) *

Τώρα θα δεις τα χρώματα ν' αλλάζουνε
Και τα βουνά να σμίγουν ένα-ένα
Άγγελοι σαν θνητοί θα σ' αγκαλιάζουνε
Εχθροί θα σου μιλούν αγαπημένα

Τώρα θα πιω νερό απ' το ποτήρι σου
Δικά σου θά' ναι πια όσα δεν έχω
Θα σπρώξω ουρανό στο παραθύρι σου
Κι ό,τι δεν άντεχα θα το αντέχω

Τώρα θα πιάσω σπίτι στον παράδεισο
Τζάμπα οικόπεδο σε παραλία
Του έρωτα θα βάλω το πουκάμισο
Και θα νικήσω δίχως πανοπλία

Τώρα θα δεις με της ψυχής τα υπόγεια
Τραπέζι με ψωμί, νερό και αλάτι
Τώρα που δεν υπάρχουνε διόδια
Που πέφτει σαν ζεστή βροχή η αγάπη

* I do not own the rights of the images/video clips. No copyright intended. It's only for entertainment - All rights belong to the producers. *

Πηγή


Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/#ixzz2Yq34ttDB

Αν Είσαι Πλάι Μου



Δημήτρης Μητροπάνος - Αν Είσαι Πλάι Μου

 Οι στίχοι του τραγουδιού θα μπορούσαν να εκφράζουν και τα λόγια μιας προσευχής προς το Θεό.

Στίχοι:
Αν είσαι πλάι μου μπορώ
το φόβο να νικήσω
τον κόσμο ν' αγαπήσω
κι ίσως ν' αγαπηθώ

Αν είσαι πλάι μου μπορώ
να μ' αντιμετωπίσω
τη μοίρα μου να ορίσω
να μεταμορφωθώ

Μόνος μου πώς να πορευτώ
και πού να επιστρέψω
χωρίς εσένα είμαι μισός
κι ίσως να μην αντέξω

Αν είσαι πλάι μου μπορώ
τη μάχη να κερδίσω
να μην εγκαταλείψω
να μην παγιδευτώ

Αν είσαι πλάι μου μπορώ
τον ήλιο ν' αντικρίσω
να μην ξαναγυρίσω
σε τόπο σκοτεινό

Μόνος μου πώς να πορευτώ
και πού να επιστρέψω
χωρίς εσένα είμαι μισός
κι ίσως να μην αντέξω....


Στίχοι: Γιώργος Κορδέλλας
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
(Στης Ψυχής Το Παρακάτω - 2001)

Πέντε τρόποι μετανοίας



Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πρακτικά μας δείχνει πέντε δρόμους της μετανοίας. Μας λέγει:

Πρώτος δρόμος μετανοίας είναι ν' αυτοκαταδικάζεσαι για τις αμαρτίες σου. Ο Κύριος εκτιμά ιδιαίτερα αυτή σου την πράξη. Αυτός που μόνος του καταδίκασε τ' αμαρτήματά του πολύ δύσκολα θα τα επαναλάβει. Η έγκαιρη εξέγερση της συνειδήσεως σου διά της αυτοκατηγορίας δεν θα έχει κατήγορο στο ουράνιο κριτήριο.

Δεύτερος αξιόλογος δρόμος μετανοίας είναι να μη βαστάς κακία για κανένα, ακόμα και γι' αυτούς τους εχθρούς σου. Να συγκρατείς πάντοτε την οργή σου, να συγχωρείς τ' αμαρτήματα των άλλων, γιατί έτσι θα εξαλείψει και τα δικά σου ο Κύριος. Είναι αυτό ένα αποτελεσματικό καθαρτικό, αφού μας το υπέδειξε ο ίδιος ο Κύριος λέγοντας: Αν συγχωρέσετε τους χρεώστες σας, τότε θα σας συγχωρήσει σίγουρα και ο ουράνιος πατέρας μας (Ματθ. 6. I).

Τρίτος ασφαλής δρόμος μετανοίας είναι η ορθή, θερμή και εκ βαθέων καρδιακή προσευχή. Μη λησμονάμε την ευαγγελική χήρα που επέμενε στο αίτημα της στον δύστροπο δικαστή και τελικά έλαβε το ποθούμενο (Λουκ. 18, 1-8). Αν εκείνη έλαβε για την επιμονή της από τον αδιάντροπο δικαστή, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε ουράνιο πατέρα ήμερο, φιλικό και φιλάνθρωπο και οπωσδήποτε θα μας δωρίσει τα προς τη σωτηρία μας αιτήματα.

Τέταρτος σίγουρος δρόμος μετανοίας είναι της ελεημοσύνης, που η δύναμή της είναι ανέκφραστα μεγάλη. Ο προφήτης Δανιήλ είπε στον βασιλέα Ναβουχοδονόσορα να ξεπλύνει τις πολλές αμαρτίες του μ' ελεημοσύνη και τ' ανομήματά του με το να ευσπλαγχνισθεί τους φτωχούς. Η αγάπη είναι ικανή να εξαλείψει αμαρτήματα. Ο μετανοημένος παραβάτης με τη φιλανθρωπία επανορθώνει τα πάντα με τον αγώνα του και τη χάρη του Θεού.

Πέμπτος δρόμος σταθερός ο συνδυασμός πηγαίας μετριοφροσύνης κι εγκάρδιας ταπεινοφροσύνης. Μάρτυρας προς τούτο ο τελώνης της ευαγγελικής παραβολής. Η γνήσια ταπεινοφροσύνη του αποτίναξε όλο το βαρύ φορτίο των αμαρτημάτων του.

Καταλήγει λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, ο ιερός Χρυσόστομος: Να καταδικάζουμε τις αμαρτίες μας, να συγχωρούμε τις αμαρτίες των αδελφών μας, να 'χουμε κερδοφόρα προσευχή, καρπούς ελεημοσύνης και ταπεινοφροσύνης, δίχως να καθυστερούμε, δίχως να χάνουμε ούτε μία μέρα και ώρα βαδίζοντας τους πέντε αυτούς σωτήριους δρόμους καθημερινά.


Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου
Από το βιβλίο «Χριστός χριστιανούς χαρά χαρίζει», εκδ. Τήνος
churchofagianapa.blogspot.gr
πηγή   http://xristianos.gr/                                                                                                                                                                    

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ευθανασία- «Είναι δικαίωμα ο θάνατος;».


Η ζωή δεν ταυτίζεται απόλυτα με τον βίο. Ο θάνατος δεν είναι το τέρμα της ζωής, αλλά το τέλος του βίου και τελείωση της ζωής

 
ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ, εφ. Το Βήμα, 1/10/2006
 
Η ευθανασιακή προοπτική που κυριαρχεί στη σκέψη μερικών ανθρώπων της εποχής μας θέτει πολλά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και το ερώτημα: «Είναι δικαίωμα ο θάνατος;». Στη φράση αυτή σημαντική θέση έχουν οι λέξεις «δικαίωμα» και «θάνατος». Η απάντηση που θα δώσει κανείς στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από τις πεποιθήσεις του και τις φιλοσοφικές, θρησκευτικές και θεολογικές απόψεις που τον διακατέχουν.
Για τον ορθόδοξο Χριστιανό η απάντηση είναι σαφής: ο άνθρωπος είναι δημιούργημα του Θεού και ο Θεός έχει την αποκλειστικότητα (copyright) πάνω στη ζωή του. Εκείνος που δίνει τη ζωή, εκείνος ρυθμίζει και την εξέλιξή της. Δεν δώσαμε εμείς τη ζωή στον εαυτό μας και επομένως δεν μπορούμε να την τερματίσουμε. Κατά τον Αγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό υπάρχουν τα «εφ' ημίν» - όσα εξαρτώνται από μας - και τα «ουκ εφ' ημίν» - όσα δεν εξαρτώνται από μας. Σίγουρα η έναρξη της βιολογικής ζωής και το τέλος της ανήκουν στα «ουκ εφ' ημίν». Επομένως δεν δεχόμαστε την ευθανασία.
Όμως το ερώτημα αν «έχουμε δικαίωμα στον θάνατο», που οδηγεί μερικούς στην ευθανασία, σχετίζεται και με άλλα υπαρξιακά ερωτήματα, όπως: «τι είναι το είναι», «τι είναι η ζωή», «τι είναι ο θάνατος», «ποια είναι η σημασία του πόνου» κτλ.
Το «είναι» του ανθρώπου δεν συνίσταται απλώς στην ευζωία, αλλά στο νόημα που δίνει κανείς στη ζωή του. Η ζωή δεν ταυτίζεται απόλυτα με τον βίο. Ο θάνατος δεν είναι το τέρμα της ζωής, αλλά το τέλος του βίου και τελείωση της ζωής, δηλαδή αρχή μιας άλλης ύπαρξης, μιας πορείας συνάντησης με άλλα πρόσωπα. Ο πόνος έχει βαθύτατο νόημα, αφού κατά τον Victor Frankl «το νόημα μπορεί να βρεθεί στη ζωή όχι μόνον μέσ' από την πράξη η τις εμπειρικές αξίες, αλλ' επίσης και μέσα από τα βάσανα». Γι' αυτό και η ελευθερία δεν συνίσταται στην απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δύσκολα και τραγικά γεγονότα, αλλά στην ελεύθερη στάση απέναντι στις δυσκολίες. Όταν δίνει κανείς νόημα στον πόνο, τότε βιώνει την «έκσταση της αγάπης», αποκτά την «αίσθηση της ομορφιάς», μαθαίνει την «αίσθηση του χιούμορ».
Ένα άλλο ερώτημα που συνδέεται με το αρχικό είναι: «Ο άνθρωπος είναι ένα άτομο με ατομικά δικαιώματα η πρόσωπο με προσωπικές σχέσεις;».
Ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα σχέσεως, καρπός αγάπης δύο ανθρώπων, των γονέων του, που συνεργάζονται με τον Θεό, δηλαδή είναι κοινωνικόν ον. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως άτομο και μέσα από τα ατομικά δικαιώματα, αλλά ως πρόσωπο και μέσα από προσωπικές σχέσεις. Έτσι, δεν έχουμε ατομικό δικαίωμα στον θάνατο, όπως δεν έχουμε ατομικό δικαίωμα στη ζωή. Το μόνο «δικαίωμα-καθήκον» που έχουμε είναι να αισθανόμαστε το «δώρο» της ζωής, να χαιρόμαστε όλες τις «περιπέτειες» της ζωής, τη δραστηριότητα της ημέρας, αλλά και την ομορφιά της νύχτας, να υπερβαίνουμε τον πόνο και τις δοκιμασίες της ζωής με υπευθυνότητα, να αισθανόμαστε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους ως μια «ανταλλαγή δώρων», να ζούμε προσωπικά και κοινωνικά. Τότε θα γνωρίσουμε καλά ότι η θετική αντιμετώπιση της διαδικασίας του θανάτου είναι ευεργετική για τον εαυτό μας, γιατί έτσι ωριμάζουμε, αλλά και ωφέλιμη για τους συνανθρώπους μας, γιατί έτσι εκφράζεται κατά τον καλύτερο τρόπο η αγάπη ως θυσία, υπέρβαση του εγώ και προσφορά, και όχι ως μια ευχάριστη ατομική δικαιωματική απόφαση.
Οποιος δίνει νόημα στη ζωή, στον πόνο και στον θάνατο και βιώνει την «έκσταση της αγάπης» έχει σκοπό στη ζωή του και ισχύει ο λόγος του Νίτσε «εκείνος που έχει έναν σκοπό στη ζωή μπορεί ν' αντέξει σχεδόν στο κάθε τι» και δεν τρέμει προ της διαδικασίας του θανάτου, ούτε την αρνείται εγωιστικά, με το ατομικό του δικαίωμα, για να καταλήξει στην ευθανασία. Οπότε και δεν τον απασχολεί το ερώτημα αν έχει δικαίωμα στον θάνατο, αφού γεμίζει από νόημα ζωής.

Ιστορικές φωτογραφίες

H Ελλάδα και οι ομορφιές της σε έναν εικονικό γύρο του κόσμου.


H Ελλάδα και οι ομορφιές της σε έναν εικονικό γύρο του κόσμου. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις στην υφήλιο

Του Άρη Κολογερόπουλου
















 

Chicken Ala Carte



Βραβευμένη ταινία μικρού μήκους, στην κατηγορία ντοκυμαντέρ.Θέμα της η κοινωνική αδικία στις αναπτυγμένες χώρες.

Κοινωνική αδικία


Σ΄ενοχλεί κάτι?



Έχεις πολλά προβλήματα ; Νοιώθεις καταπιεσμένος από την άδικη κοινωνία που ζεις και θέλεις να τα σπάσεις όλα; Νομίζεις ότι σου λείπουν πολλά ; Νομίζεις ότι σε καταπιέζουν οι γονείς, το σχολείο, η κοινωνία γενικότερα ; Αγανακτείς και επαναστατείς ; Θέλεις να τα γκρεμίσεις όλα ; Δες και αυτό...

==============================================================


Δε σου αρέσει το σχολείο…?


Αυτοί θα πήγαιναν ευχαρίστως!

==============================================================


Δε σου αρέσουν τα φρούτα και λαχανικά…?


Αυτοί δεν έχουν επιλογές!!!

==============================================================


Είσαι σε δίαιτα...?


Αυτοί πεθαίνουν από αυτήν!!!

==============================================================


Σ΄ ενοχλεί που ανακατεύονται οι γονείς σου στη ζωή σου…?


Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν γονείς!!

==============================================================


Βαριέσαι γιατί παίζεις όλο με τα ίδια παιχνίδια…?


Αυτοί δεν έχουν ποικιλία!!!

==============================================================


Νευρίασες γιατί σου πήραν Nike αντί Addidas που ήθελες…?


Εδώ έχουν μόνο μια Μάρκα!!!

==============================================================


Σ΄ ενοχλεί που πρέπει να κοιμηθείς από τις εννιά…?


Αυτοί προτιμούν να μη ξυπνήσουν!!

http://antikleidi.com/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...